Ising i tennene

Ising i tennene kan være ubehagelig og plagsomt, men det er ikke farlig i seg selv. Her er det du bør se etter, og kan gjøre selv, hvis du har ising i en tann over tid.

Hvorfor iser det i tennene?

Ising i tennene betyr at nerven i tannen ikke beskyttes godt nok av tannemaljen og tannbeinet mot temperaturforandringer. Ising i tennene kan merkes når man spiser eller drikke noe varmt og kaldt samtidig, men noen opplever det også når de puster inn kald luft.

Ising i tennene kan skyldes flere ting. Hvis tannkjøttet er trukket tilbake, så tannhalsen er blottet, vil tannen bli mer ubeskyttet og temperaturfølsom. Dette vil du ofte kunne se i speilet. Tannroten er ikke dekket av emalje, bare av et sementlag, som raskt vil slites av.

En annen vanlig årsak til ising i tennene er en tannskade, som en sprekk eller et hull i emaljen. I så fall vil isingen som regel være begrenset til én eller flere tenner, og den oppstår gjerne etter at du har spist noe søtt.

Noen er mer plaget med ising i tennene enn andre. Tykkelsen på tannemaljen og tannbeinet, og det opplevde ubehaget ved ising i tennene, kan variere fra person til person.

Dette kan du selv gjøre mot ising i tennene

·       Tenk igjennom børsteteknikken. Pass på at du ikke børster direkte på tannkjøttet. Det kan føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake og blottlegger tannhalsene.

·       En mykere og gjerne mindre tannbørste kan ofte være til hjelp for å pusse tennene godt.

·       Enkelte tannkremer er anbefalt for å motvirke ising i tennene. Mange pasienter mener at disse virker godt mot plagene.

Dette kan tannlegen gjøre med ising i tennene

Trenger du behandling for ising i tennene, kan du kontakte oss i Sanden tannhelse. Tannskader vil vi reparere. Ising i tennene som følge av blottlagte tannhalser, behandler vi ofte med fluorskylling. Noen ganger dekker vi det blottlagte området med et fyllingsmateriale.